Electoratul din Republica Moldova, învingător!

Respingerea referendumului, prin neprezentarea electoratului,  organizat pentru modificarea  Constituţiei Republicii Moldova  demonstrează că cei care sunt la putere nu au  susţinere  populară.

Consultarea poporului este foarte bine venită, dar, de data aceasta, electoratul a considerat că Republica Moldova se confruntă cu probleme mult mai  serioase decât modalitatea de alegere a preşedintelui.  Dacă ne gandim bine, în România s-a discutat foarte mult, în anii trecuţi, modificarea Constituţiei noastre,  modificare prin care alegerea Preşedintelui să se facă în Parlament,  iar noi să devenim o Republică Parlamentară.

L-am auzit pe actualul preşedinte interimar, Mihai  Ghimpu, care îşi exprima regretul că nu a insistat, atunci când a schimbat legea de organizare a referendumului,  pentru eliminarea  oricarui prag de participare a electoratului  şi a acceptat ca validarea lui să fie facută cu condiţia ca, la vot, să participe cel puţin o treime din electorat. Probabil că ar fi vrut ca, legea supremă în stat – Constituţia -, să poată fi modificată   numai prin voinţa familiei lui şi a  prietenilor  lui, ceea ce dovedeşte  o  gândire empirică, antidemocratică,  respinsă şi sanctionată de electorat.

Rezultatul referendumului  ne face să credem că alegerile trecute au fost câştigate, de cei care se află la putere, prin fraudă electorală,  iar acum, au organizat referendumul  cu speranţa că, in felul acesta, îşi vor legitima  câştigarea puterii.

Referendumul, reprezentând  cel mai bun sondaj de opinie, ne arată, fără echivoc, faptul că partidele aflate la putere, toate la un loc, nu au mai mult de 20% dintre alegători.  Proasta gestionare a treburilor statului  îşi cere tributul, iar electoratul n-a ezitat nicio clipă să sancţioneze politica de dreapta, capitalistă, a arcului guvernamental.

Evident, singurul partid care este în opoziţie,  Partidul Comuniştilor din Republica Moldova,  se poate considera  invingător.  PCRM-ului ii va prinde bine experienţa  pe care a avut-o in opoziţie, pentru că la viitoarele alegeri parlamentare,  după cum arată referendumul, va fi un caştigător detaşat.

Dacă ar fi să ne punem întrebări despre  cine a câştigat şi cine a pierdut?, răspunsul este uşor de bănuit.

Castigator  este electoratul  şi de pierdut  a pierdut  clasa politică aflată la putere  şi politica neoliberală, capitalistă.

Constantin  ROTARU

Preşedintele Partidului Comunist Român

Bucureşti, 06 septembrie 2010

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *