SOCIALISM si CAPITALISM în teorie si practica fiscala
Asistăm în anii din urmă la o veritabilă explozie editorială în domeniul literaturii economice fie că este vorba de teoria economică, fie de istoria gândirii economice sau a doctrinelor economice, fie de diversele domenii specializate referitoare la o ramură a economiei sau alta: economia industriei, a agriculturii, a sistemului bancar, a comerţului ş.a.m.d.
În panoplia atât de largă a cărţilor consacrate economiei, în general, economiei româneşti, în special, vine să se adauge şi lucrarea domnului Constantin Rotaru consacrată unui domeniu mult bătătorit de specialişti acela al fiscalităţii sau al activităţii guvernului privind veniturile şi cheltuielile. Nu este o lucrare cu caracter tehnic despre taxe şi impozite fixarea acestora sau colectarea veniturilor statului, ci despre modul cum este concepută fiscalitatea în două sisteme socialeconomice diferite, diametral opuse: sistemul socialist din România anilor 1945-1989 şi perioada numită a tranziţiei de la economia dirijată la economia capitalistă, numită, cu ajutorul unui subterfugiu de natură ideologică, economie de piaţă. Demersul ştiinţific al autorului este unul ingenios: aşezarea „în oglindă” a sistemelor fiscale din cele două epoci: socialistă şi de „tranziţie” văzute însă nu de o manieră statică ci în evoluţia lor, în procesul de transformare, dictat de cerinţele specifice fiecăreia dintre ele.
Reconstituirea, ca imagine istorică, a sistemului fiscal din anii României socialiste şi, respectiv, urmărirea migăloasă a evoluţiei acestuia după evenimentele din Decembrie 1989 sunt realizate de către autorul demersului ştiinţific la care ne referim cu precădere pe baza actelor
normative de reglementare a fiscalităţii, ceea ce-i conferă studiului un caracter riguros. Textul este, însă, presărat cu numeroase consideraţii, cele mai multe dintre ele purtând pecetea indubitabilă a personalităţii autorului, plus o vizibilă, pe alocuri tranşantă, atitudine „partinică”, de susţinere a cauzei contribuabililor. Însăşi demonstraţia opţiunii procontribuabil este o dată mai mult pusă în evidenţă prin partea finală a cărţii sub titlul Realităţi economico-sociale. Obiective. Formule de impozitare în fapt o serie de propuneri menite a contribui la o modelare de factură populară a sistemului fiscal. Un sistem motivant din punctul
de vedere al actului muncii şi eficient în raport cu nevoile statului, fără a fi împovărător pentru marea masă a contribuabililor.
Cartea se citeşte cu interes, incită la a se formula întrebări şi o recomandăm călduros celor mai diverse categorii de cititori.
Conf. univ. dr. Marin Badea
Click pentru a citi cartea „SOCIALISM si CAPITALISM în teorie si practica fiscala” in format PDF