Candidatul Partidului Alternativa Socialistă la alegerile prezidențiale, Constantin Rotaru, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că la nivel de politică externă este singurul participant în cursa pentru Cotroceni care și-ar dori o normalizare a dialogului cu Federația Rusă.
„Sunt, cred, singurul candidat care se pronunță pentru un dialog sincer cu Rusia. (…) Sigur, dialogul cu Rusia nu trebuie să aibă loc în genunchi. Dar nici dialogul cu Washingtonul nu trebuie să aibă loc în genunchi. Trebuie să fim pragmatici și să fim demni. Voi activa pentru dezvoltarea relațiilor de prietenie cu țările vecine, în scopul adâncirii colaborării și încrederii între toate statele din regiune”, spune Rotaru.
AGERPRES: Ce v-a determinat să intrați în cursa electorală prezidențială?
Constantin Rotaru: În primul rând nu particip singur în aceste alegeri, nici ca independent. Eu reprezint Partidul Alternativa Socialistă, care la ora actuală este singurul partid cu adevărat de stânga din România. Spun ”cu adevărat” pentru că toată lumea știe că la nivel declarativ pe zona stângii ar mai fi și PSD, dar PSD-ul, din păcate, cu excepția câtorva pomeni și ajutoare sociale, nu are o politică diferită esențial de a guvernelor precedente, guverne care se pretind a fi de dreapta. Se continuă bine mersi cu privatizările, se continuă cu privatizarea resurselor naturale, iar pe plan extern România este același cățel credincios al factorilor de decizie de la Washington și Bruxelles.
Revenind la ideea candidaturii mele, trebuie spus că eu sunt președintele Partidului Alternativa Socialistă și colegii mei din Comitetul Director mi-au solicitat inițial să candidez. A fost o procedură internă care a decis candidatura. Partidul Alternativa Socialistă are un candidat, în persoana mea, pentru că socialiștii români sunt nemulțumiți de actuala stare de lucruri din țară și pentru că vrem să le spunem românilor că se poate și altfel, că mai există și alte opțiuni politice, nu doar cele care li se servesc în mod obișnuit la televizor și care în ultimii 25 de ani s-au dovedit a fi complet falimentare.
AGERPRES: Ce vă recomandă pentru funcția supremă în stat?
Constantin Rotaru: Aș putea spune că am o experiență politică destul de bogată, care a început chiar pe 22 decembrie 1989. În perioada 1992 — 1996 am fost deputat, iar ulterior și consilier județean la Vâlcea. Am cunoscut așadar, după 1989, și politica de la București, și politica locală. Sunt un cetățean, plătitor de taxe, acționar într-o companie privată. Ca președinte al Partidului Alternativa Socialistă sunt membru în Consiliul Președinților Partidului Stânga Europeană, care are, la ora actuală, un frumos grup parlamentar, de peste 50 de europarlamentari, în cadrul Parlamentului European. Partidul Stânga Europeană e partidul european care face politică de stânga, la stânga Internaționalei social-democrate, din care face parte PSD. Sunt într-un permanent contact cu președinții partidelor de stânga, comuniste și socialiste, din Occident, o parte dintre ele, partide puternice, cu membri în Parlamentul European — ca să parafrazez un scriitor din antichitate ”nimic din ce e omenesc nu îmi este străin”.
Noi, la Partidul Alternativa Socialistă, care până anul trecut s-a numit Partidul Alianța Socialistă, am dus numeroase bătălii politice. Mai presus de toate, însă, activez de un sfert de veac în același partid socialist, sunt același om de stânga, același socialist convins care, spre deosebire de toți ceilalți politicieni ai zilelor noastre care fac politică pentru profit, întotdeauna am făcut politică pentru oameni. Cred că e timpul ca românii să aleagă un președinte care are convingeri ferme, responsabil de faptele sale și dedicat poporului român, nu un produs de marketing politic gândit pentru a fi vândut așa cum se gândește o pereche de crenvurști cu E-uri. Pe lângă asta, nu în ultimul rând, sunt, cred, singurul politician care nu a avut absolut nicio colaborare sau altfel de legătură cu cele două mari blocuri politice care se confruntă azi: PSD și alianța dreptei. Cred că deja le e clar tuturor că oricine ar ieși președinte, dintre candidații celor două blocuri, România va fi supusă aceluiași tip de manifestări isterice.
AGERPRES: Care este principalul rol al șefului statului?
Constantin Rotaru: Articolul 80, alin. 2 din Constituție definește foarte clar acest rol: ”Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate”. Este vorba, așadar, de un rol de mediator între cele trei puteri ale statului — Guvern, Parlament, justiție — și de mediator între instituțiile statului și nevoile de zi cu zi ale cetățenilor, ceea ce numim generic ”societate”. Sigur că nu e treaba președintelui să se implice dacă pe nu știu ce stradă din nu știu ce sat primarul refuză să asfalteze drumul pentru că nu este satul lui sau al rudelor sale, dar președintele este dator să vegheze asupra faptului ca nicio lege dată de Parlament și nicio măsură a Guvernului să nu contravină intereselor cetățeanului și ale societății în general.
Iar pe plan extern, firește, președintele trebuie să balanseze foarte clar angajamentele pe care și le ia România, în așa fel încât să nu fie puse în pericol, de pildă, viețile românilor sau bunăstarea societății noastre privită în ansamblul ei. Pe scurt, președintele trebuie să fie exact ceea ce n-a fost în ultimii 10 ani: un factor de liniște, de luciditate, de echilibru, de responsabilitate și decență.
AGERPRES: Credeți că este oportună revizuirea Constituției în sensul modificării modalității de alegere a președintelui țării și a atribuțiilor acestuia? Ce alte modificări ale Legii fundamentale se impun?
Constantin Rotaru: Eu sunt singurul candidat care vă va spune foarte clar și dumneavoastră, și alegătorilor: nu e nevoie de nicio schimbare. Constituția României e foarte bună, numai că ea trebuie respectată, în primul rând, în spiritul ei. Constituția noastră nu e în niciun caz mai puțin clară decât Constituția Americii, care e veche de aproape 250 de ani, și uite că americanii nu își propun, o dată pe deceniu, să o schimbe. Constituția României conține, exprimate foarte clar, toate drepturile și libertățile cetățenilor și, în același timp, toate obligațiile autorităților față de cetățeni. Dacă schimbăm mâine Constituția, să fie mai clară, nu vom avea absolut nicio garanție că nu va veni un nou Băsescu, cu o nouă camarilă, care să interpreteze acea Constituție după urechea proprie. De aceea eu cred că trebuie mai degrabă să schimbăm caracterele care ne conduc, politicienii, selecția internă a partidelor, nu Constituția.
AGERPRES: Ce vă propuneți în materie de politică externă?
Constantin Rotaru: O abordare echilibrată a relațiilor Est-Vest. Sunt, cred, singurul candidat care se pronunță pentru un dialog sincer cu Rusia. Ceilalți candidați vor să continue actuala politică a președintelui Băsescu, în care rolul României e redus la acela de câine care latră la ordinele Washingtonului. Eu mă pronunț pentru o abordare echilibrată. Sigur, dialogul cu Rusia nu trebuie să aibă loc în genunchi. Dar nici dialogul cu Washingtonul nu trebuie să aibă loc în genunchi. Trebuie să fim pragmatici și să fim demni. Voi activa pentru dezvoltarea relațiilor de prietenie cu țările vecine, în scopul adâncirii colaborării și încrederii între toate statele din regiune. Egalitatea deplină în drepturi a statelor, neamestecul în treburile interne ale altui stat, colaborarea reciproc avantajoasă și respectul reciproc vor fi principiile de bază ale politicii externe pe care o voi promova ca președinte al României.
Dezvoltarea relațiilor de prietenie și colaborare pe multiple planuri cu Republica Moldova va fi unul dintre cele mai importante obiective ale politicii externe românești. Sunt conștient că președintelui îi revine cel mai important rol în fixarea unității conștiinței românești pe ambele maluri ale Prutului și voi depune toate eforturile pentru împlinirea acestui obiectiv. Ei, locuitorii Moldovei, sunt singurii care au dreptul să decidă unirea.
AGERPRES: Dacă veți câștiga alegerile, veți urmări desemnarea unui nou prim-ministru?
Constantin Rotaru: Nu e treaba președintelui să dinamiteze o majoritate parlamentară deja funcțională. România are un Guvern. Dacă nu își va face treaba pot convoca președinții Camerelor, pot să asist la ședințele de guvern, pot solicita referendum pe anumite chestiuni, dar în niciun caz schimbarea chiriașului de la Cotroceni nu trebuie să ducă la dinamitarea ordinii politice rezultate din alegeri democratice.
AGERPRES: Care sunt principalele dvs obiective în cazul câștigării mandatului prezidențial?
Constantin Rotaru: Conform articolului 1 din Constituție: statul român trebuie să asigure demnitatea fiecărui cetățean. Pentru mine, o viață demnă sau trai decent pentru fiecare cetățean, așa cum prevede art. 47 din Constituție, înseamnă că statul e dator să-i asigure fiecărui român o locuință, un loc de muncă, o locuință pentru fiecare familie, învățământ gratuit și asistență medicală gratuită și de calitate. Sigur, capitaliștii de astăzi vor spune că toate lucrurile astea sunt utopice, dar dacă puterea legislativă, puterea executivă și puterea juridică vor înțelege să se achite de obligațiile și responsabilitățile impuse de Constituția României, toate aceste obiective pot fi realizate cu succes. E clar că ele nu pot fi rezolvate de pe o zi pe alta, dar, ca președinte, voi veghea la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice, astfel încât fiecare — parlamentari, guvernanți sau magistrați — să se achite de obligațiile constituționale. Dacă în alte țări, de pildă în țările nordice, lucrurile astea sunt posibile, atunci trebuie să se poată și la noi.
AGERPRES: Cu ce echipă de consilieri veți merge la Palatul Cotroceni?
Constantin Rotaru: Sunt oameni cu multă experiență în administrația publică, în domeniul privat, în învățământ etc. Vă asigur că orice promovare în funcția de consilier al președintelui va fi făcută numai pe criterii de valoare. Nu-mi trebuie sinecuriști.
AGERPRES: Care credeți că sunt principalii dvs contracandidați?
Constantin Rotaru: Nu există la ora actuală niciun alt candidat veritabil de stânga. Toți ceilalți, inclusiv prim-ministrul Victor Ponta, sunt mai mult sau mai puțin de dreapta.
AGERPRES: Ce scor sperați să obțineți în alegeri?
Constantin Rotaru: Este irelevant. Contează să ne atingem obiectivul, acela de a prezenta mesajul socialist unui număr cât mai mare de concetățeni. Aceștia trebuie să știe că, la acest capitalism falimentar, există alternativă — Alternativa Socialistă.
AGERPRES: Dacă nu veți ajunge în cel de-al doilea tur de scrutin, ce le veți recomanda susținătorilor dvs. în ziua votului?
Constantin Rotaru: În această perioadă avem altfel de preocupări.
AGERPRES: Este pregătită România să aibă o femeie președinte?
Constantin Rotaru: Poporul român este cu siguranță pregătit. Cred că, pe fond, nimeni nu-și pune întrebarea dacă e bine să voteze o femeie sau un bărbat. Important este să aibă pe cine să aleagă. Dacă vă referiți la șansele celor două candidate, doamna Elena Udrea și doamna Monica Macovei, sunt convins că nu vor fi alese, nu pentru că nu sunt pregătiți românii să aleagă o femeie în fruntea statului, ci nu sunt pregătite domniile lor pentru o asemenea funcție.
AGERPRES: Cum se implică familia dumneavoastră în campania electorală?
Constantin Rotaru: Ca orice alegător. În cazul de față, ca orice alegător socialist care desfășoară activitate electorală fără să aștepte nicio recompensă materială sau financiară.
AGERPRES: Ce vă face să credeți că aveți mai multe șanse la prezidențialele din acest an, având în vedere că ați candidat și în 2009?
Constantin Rotaru: Până acum sunt mulțumit de faptul că mesajul meu este bine primit de electorat. Reafirm că această candidatură își propune, în primul rând, să le comunice românilor că există alternativă, alternativa socialistă la România capitalistă falimentară. Până acum, putem spune că e o candidatură reușită. Oamenii ne descoperă cu speranță.
AGERPRES/(AS — autor: Liviu Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu)