http://www.constantinrotaru.ro

Viitorul tinerei generaţii, o prioritate a prezidenţiabilului Constantin Rotaru

0

Snapshot_2014-10-29_111308-w276-h136Candidatul Partidului Alternativa Socialistă, Constantin Rotaru, a prezentat, în cadrul unui interviu acordat cotidianului „Cronica Română”, punctul său de vedere, dar şi al formaţiunii pe care o conduce, faţă de tot mai alarmanta situaţie cu care se confruntă tânăra generaţie. De altfel, prezidenţiabilul Rotaru este singurul candidat care a răspuns Ligilor Studenţilor din România care zilele trecute solicitau tuturor candidaţilor la prezidenţiale să prezinte soluţii concrete pentru rezolvarea problemelor grave cu care se confruntă sistemul educaţional din România.

Domnule Rotaru, organizaţiile studenţilor din România susţin, la unison, că niciunul dintre candidaţii la prezidenţiale nu a exprimat un punct de vedere şi, în consecinţă, nu a prezentat soluţii pentru redresarea sistemului educaţional din România. Care este poziţia prezidenţiabilului Rotaru faţă de această problemă?

Tânără generaţie reprezintă cea mai mare pierdere pentru România ultimului sfert de veac. A fost supusă unor acţiuni distructive, începând cu anul 1990, acţiuni care continuă şi în ziua de astăzi. S-a permis, cu o mare uşurinţă, posibilitatea ca fiecare tânăr, indiferent dacă acesta este pregătit sau nu, să poată lua o diplomă universitară. Le-au dat cu nonşalanţă, chiar iresponsabilitate, diplome universitare, iar apoi au constatat că aceştia nu au ce face cu ele. Aşa s-a întâmplat şi la absolvirea liceului, şi la absolvirea şcolilor profesionale, acelea puţine care au mai rămas în România acestor ani, dar, mai ales, la absolvirea facultăţii. Din păcate, avem, pe de o parte, un procent alarmant în privinţa abandonului şcolar şi, pe de altă parte, o invazie de absolvenţi ai diverselor cicluri de învăţământ, inclusiv superior, care după ce termină, în loc să se încadreze în domeniul în care au fost pregătiţi, se încadrează în domenii total diferite, inclusiv ca muncitori necalificaţi. În felul acesta ei sunt în situaţia să considere că au făcut o facultate degeaba.

Eu am vorbit, inclusiv în această campanie, de foarte multe ori despre studenţi şi despre tânăra generaţie. Am arătat că în cazul în care problemele cu care se confruntă tinerii ar fi rezolvate, ţării noastre i-ar fi din ce în ce mai bine. Este adevărat că blocajul mediatic la care suntem supuşi a făcut ca mesajul nostru să nu ajungă nici la studenţi, nici la celelalte categorii sociale cărora ne adresăm.

Ce este de făcut în aceste condiţii?

Ar trebui să nu mai privim lucrurile sectorial. Adică, nu putem vorbi doar despre studenţi, pensionari sau şomeri. Noi trebuie să vorbim despre România în întregul ei. Şi atunci când vorbim despre România în întregul ei trebuie să stabilim foarte clar de la început că avem nevoie de un învăţământ gratuit şi de calitate pentru a oferi posibilitatea tinerei generaţii să primească o educaţie corespunzătoare. După aceea, trebuie să ne gândim şi să luăm toate măsurile pentru ca orice tânăr care a terminat un ciclu de învăţământ să fie încadrat în domeniul pentru care a fost pregătit. Abia atunci el va fi un om care îşi va iubi locul de muncă pe care şi l-a ales, care îi va asigura liniştea sa şi a familiei sale pentru că astfel îşi poate face planuri în ceea ce îl priveşte. După ce tânărul are un loc de muncă stabil trebuie să îi asiguri posibilitatea ca în momentul punerii bazelor unei familii să aibă şi o locuinţă decentă.Din păcate, nu se întâmplă nici acest lucru! Observăm cu regret că situaţia continuă să se agraveze.

De altfel, peste 71% dintre cei care părăsesc în fiecare an România, şi vorbesc aici de peste 200.000 de români, sunt tineri între 15 şi 24 de ani. Este o crimă!

Avem tineri formidabili. Îi vedem pe cei care sunt studenţi. Din păcate, cei mai buni sunt forţaţi să meargă la studii în străinătate sau după ce au terminat studiile în ţară pleacă să muncească în străinătate. Şi aici procentul cel mai mare provine din rândul absolvenţilor Universitatii de medicină.

Asta, în condiţiile în care statul român cheltuie sume uriaşe cu pregătirea acestora…

Se pierd nu foarte mulţi bani, dar, prin politicile promovate de governantii nostri, statul român a devenit, în această situaţie, nu numai cel mai mare duşman al tinerei generaţii, dar şi al României. De aceea eu spun că în acest sfert de veac avem de-a face cu undezastru real in planul educational. Trecem peste faptul că populaţia României a scăzut în mod natural cu peste trei milioane de de locuitori, dar faptul că patru, cinci milioane de locuitori, majoritatea dintre ei tineri, au fost forţaţi să emigreze în căutarea unei bucăţi de pâine este, practic, o crimă! Dacă tot vorbim de tineri aş face o trimitere şi la copii. Statul nu mai asigură nici măcar vaccinul pentru nou-născuţi şi asta în condiţiile în care părinţii sunt tineri şi se confruntă cu o sumedenie de greutăţi financiare.Vorbim, de altfel, tot de o crimă în condiţiile în care noul născut, fără vaccinarea necesară, este predispus unor boli incurabile. Mai mult, în multe cazuri, tânăra familie nu îi face vaccin copilului pentru că nu are bani.

Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care noi susţinem că învăţământul trebuie să fie gratuit, de calitate şi să aibă drept finalitate un loc de muncă pentru fiecare absolvent în domeniul pentru care a fost pregătit.

De aici, mai departe, îl lăsăm pe tânăr să muncească, să se perfectioneze şi în final mai avem nevoie de un criteriu şi anume obligativitatea promovării tinerilor în funcţie de valoare. De altfel, noi cei de la Partidul Alternativa Socialistă susţinem că şi intrarea la facultate trebuie să se facă în urma unui concurs. Să se termine cu toate taxele existente în sistemul învăţământului de stat.

Fără discuţie, nu trebuie să se mai dea cu atâta uşurinţă diplome universitare tinerilor. Există, însă, o explicaţie a motivelor pentru care se perpetuează această situaţie. Sunt tineri care au părinţi cu foarte mulţi bani şi nu mai au nici timp, nici chef, să se pregătească pentru un examen de admitere serios. Şi atunci le-a fost creată posibilitatea de cumpărare a diplomelor şi, după aceea, în ciuda faptului că sunt lipsiţi de valoare vor ocupa posturi importante în administraţia publică şi locală în detrimentul unor absolvenţi bine pregătiţi.În ceea ce-i priveşte pe tineri cred că împreună cu ei ar trebui să învăţăm să luăm atitudine şi să solidarizăm în jurul unor obiective foarte importante ale tinerei generaţii. României i-au fost distrusă industria, agricultura, cultura, i-au fost luate resursele, însă cea mai grea lovitură pe care a primit-o ţara noastră este dată tinerei generaţii. Dacă noi am reuşi să recuperăm tânăra generaţie şi am putea să îi oferim acesteia condiţii decente de muncă şi viaţă atunci toate lucrurile ar putea să fie rezolvate. Abia atunci România va avea viitor.

Avem, de asemenea, articolul 136 din Constituţie în care se spune că bogăţiile de interes public ale subsolului, marea teritoriala, apele cu potenţial energetic valorificabil sunt ale statului şi sunt inalienabile. Nu trebuie decât să fie exploatate. De ce nu trebuie, însă, exploatate de români, pentru români? De ce să nu fie exploatate cu ajutorul specialiştilor crescuţi şi formaţi în România, în special tinerii absolvenţi?

Să vă spun de ce am făcut trimitere la aceste resurse. Partidul nostru are un model socialist de dezvoltare durabilă. Dezvoltarea durabilă presupune ca tu, govern, să iei toate măsurile de dezvoltare economică şi socială de aşa natură încât să nu atentezi la dezvoltarea generaţiilor viitoare.

Acestei tinere generaţii i se ia orice posibilitate de dezvoltare pe teritoriul României. De ce? Pentru că au fost înstrăinătate bogăţiile naturale ale României, bogăţiile subsolului nostru, şi acestea vor fi exploatate într-un timp foarte scurt şi, în consecinţă, epuizate, iar generaţiile viitoare nu vor mai avea nimic. Ba, dimpotrivă, dacă ne gândim la gazele de şist, despre care chiar exploatatorii americani recunoşteau la televizor că există un risc. Aceştia au adăugat, imediat, fără jenă: dar orice presupune un risc. Există riscul să fie afectate apele.

De altfel, România a fost lăsată de la Dumnezeu cu de toate, mai mult decât suficient pentru dezvoltarea noastră armonioasă. Dar, ni se spune că dacă noi exploatăm gazele de şist atunci putem asigura securitatea energetică a Europei. Bun! Punem punct şi ne punem o întrebare: cine îşi asumă riscul? Riscul este al României şi al românilor, pe termen foarte lung. Profitul din exploatarea gazelor al cui va fi? Va fi al celor care îl exploatează! Adică, noi cu riscul, ei cu profitul! Noi cu decimarea viitorului generaţiilor viitoare, ei cu profitul. Nu trebuie să acceptăm aşa ceva. Toată politica pe care o fac, de aproape 25 de ani, o fac cu speranţa că până la urmă vom reuşi să solidarizăm şi să apărăm generaţiile viitoare. Să dăm acestora o şansă.

Toată politica noastră, în esenţă, se adresează tinerilor.

 Un interviu realizat de Iulian Badea

Sursa: Cronica Romana

Write a comment