CU TRECUT SAU FĂRĂ TRECUT?!

Nu există nici o galerie selectat sau galeria a fost șters.

27 de ani i-am auzit pe foarte mulți, repetând, de multe ori enervant: „Să nu mai vorbim despre trecut. Este momentul să vorbim despre prezent și viitor. Viitorul ne interesează!”.

Firesc, cu toții suntem interesați de viitor.

Dar de ce fug unii de trecut? Bun sau rău, este trecutul nostru.În popor, se spune că:

„Oamenii deștepți învață din greșelile altora, oamenii proști nu învață nici din greșelile lor!”;

„Spune-mi ce-ai semănat și-ți spun ce o să culegi!”;

„Dacă nu ai trecut, nu ai nici viitor!”.

Până acum, trecutul, pentru noi toți, făcea trimitere la ce s-a întâmplat înainte de 1989. Acum, după 27 de ani de capitalism, lumea a început să vorbească la trecut si despre ce s-a întâmplat în ultimul sfert de veac.

Analizând, vom constata că celor cărora nu le plăcea, până mai ieri, să vorbim despre ce a fost în timpul comuniștilor, tot lor, nu le place să facem referiri nici la trecutul recent, capitalist.

De ce?

Răspunsul e simplu!

Până în 1989, poți să găsești și multe exemple bune: locuri de muncă pentru fiecare român, o casă decentă pentru fiecare familie, învățământ de calitate și gratuit, asistență medicală de calitate și gratuită, siguranța zilei de mâine etc. etc.

După 1989: șomaj, analfabetism, sărăcie, emigrație, droguri, corupție, incompetență, infracționalitate și criminalitate la cel mai înalt nivel și multe, multe altele.

E clar, NU?

Trecutul comunist, prin lucrurile bune din acea perioadă, este criminal pentru cei care au condus și încă mai conduc România capitalistă. Trecutul lor, capitalist, prin toate nenorocirile pe care le-au abătut asupra poporului român în ultimul sfert de veac, este și mai criminal. Dar nu e vorba numai de trecutul comunist sau de trecutul recent. Copiilor noștri nu li se mai vorbește despre Mihai Viteazu, despre Ștefan cel Mare, despre Constantin Brâncoveanu, Alexandru Ioan Cuza, Nicolae Bălceascu, Tudor Vladimirescu, Avram Iancu sau Ecaterina Teodoroiu. Nu se mai spune nimic despre Independența României și despre multe alte momente și fapte istorice.

Mai mult, conducătorii noștri postdecembriști fac mari eforturi să falsifice trecutul. Crimă! Ce nu trebuie să știm?  Numai hoții, criminalii și trădătorii își ascund sau își falsifică faptele și trecutul. Noi, ca popor, nu trebuie să ne însușim nimic din apucăturile hoților, criminalilor sau trădătorilor de țară.

Adevarul, indiferent care ar fi el, este singura șansă de îndreptare. Poți avea o atitudine critică față de multe aspecte ale trecutului, dar niciodată nu ai voie să fugi de trecutul tău.

Trecutul, privit cu toată responsabilitatea și preluat de pe o poziție critică, reprezintă un nesecat izvor de date și fapte, bune sau nefericite, cu învățămintele de rigoare, care se pot transforma într-un imens capital de experiență pentru viitoarele generații.

Trecutul te reprezintă, e cartea ta de vizită.

Cazurile nefericite ale copiilor, adoptați în lumea largă, care fac eforturi disperate pentru a vedea de unde au plecat, pentru a afla ai cui sunt, ne stau mărturie. Indiferent pe ce meridian al globului s-ar afla, dacă mai vorbesc sau nu limba română, trecutul lor și al părinților lor îi va urmări.

Dacă, în trecutul tău, e ceva ce nu îți place, n-ai altceva de făcut decât să iei toate măsurile pentru a nu repeta greșelile sau faptele nesatisfăcătoare, neplăcute sau reprobabile. Când îți renegi trecutul, îți renegi părinții, te renegi pe tine. Nu-ți place trecutul tău, îndreaptă-l, nu-l ascunde, nu-l falsifica. Nu poți exista fără rădăcinile neamului tău.

În schimb, toate reușitele și faptele bune din trecutul tău, reprezintă o nelimitată sursă de energie benefică pentru tot ceea ce-ți propui să faci și un plăcut sentiment de mândrie față de parinții tăi, față de neamul tău, față de țara ta și față de tine însuți.

E nu numai dreptul nostru, e obligația noastră să ne preluăm la modul critic trecutul.

Este o crimă față de generațiile viitoare să le ascunzi sau să le falsifici trecutul, indiferent cum a fost el, bun sau rău.

Din nefericire pentru noi, conducătorii noștri au hotărât că este mai bine fără trecut! Viitorul nostru și al viitoarelor generații nu contează pentru ei.

Totuși, e bine de știut, DACĂ NU AI TRECUT, NU AI VIITOR!  

 

Dr. ec. Constantin Rotaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *